Friday, August 31, 2012

MALAM MERDEKA PERAK NEGERIKU


Lama sudah tidak berbicara di ruang ini. Kali ini ingin kongsiakan pengalaman Malam Merdeka Di Perak negeriku. Perak

Selepas menemani ayah dan ibu berbuka puasa di Tanjong Malim. Area jam 9.30 malam ,meneruskan permusafiran ke Ipoh menaiki AHH 5731. Memilih samada ingin mengikut jalan persekutuan biasa ataupun Highway PLUS. Ambil keputusan masuk tol Slim River, memikirkan mungkin malamni banyak kereta atas jalan sebab orang dari KL balik ke utara sebab cuti 3hari. Berhati-hati, bimbang jugak kerana tak pernah sebelum ini menaiki motosikal memasuki highway pada waktu malam dengan jarak yang jauh. Gagahkan juga dengan penuh berhemat. Singgah berehat di hentian sebelah Ladang Bikam, kemudian di R&R Tapah, dan akhir di Hentian Sebelah Simpang Pulai. Hujan mengiringi perjalanan, tetapi Alhamdulilah,keadaan baik. Sampai di Simpang Pulai kenderaan bergerak perlahan kerana banyak kenderaan memenuhi highway. Tekaanku betil, sepanjang perjalanan jalanraya diterangi dengan lampu-lampu kenderaan. Sebelum exit susur keluar Ipoh, ternampak daripada highway di belakang Jusco Ipoh, disitu memang kawasan Night club. Kawasan itu  dipenuhi dengan banyak kenderaan. Geleng kepala seketika, malam merdeka dipenuhi kelab-kelab malam.

 Sekitar area jam 11.15 malam,  dapat juga memasuki Dataran MBI, terkejut besar juga. Allah. Limpahan manusia memenuhi Dataran MBI pada malam itu, majority yang memenuhi adalah golongan anak muda. Tujuan pergi ke dataran ini pun adalah untuk melihat keadaan sambutan Malam Ambang Merdeka di Perak. Nak tengok suasana. Tiada sambutan khas pada malam itu, semua aktiviti adalah dijalankan masing-masing. Pelbagai aktiviti yang mereka jalankan, antaranya adalah berbasikal fixy dan bmx, ada pameran sound speaker kereta, ada konvoi motosikal besar, dan banyak lagi. Berjalan-jalan memusing dataran seorang diri, cari-cari jga jikalau ada yang kenal.. tetapi tiada… ada sekumpulan sedang mengedarkan flyers, alhamdulilah, sempat juga mereka sampaikan dakwah mereka. Tatkala anak-anak muda sedang menghabiskan masa dengan aktiviti itu sementara menunggu detik jam 12malam, ada sekumpulan berhampiran Menara Jam. Mereka adakan speaker corner. Bercerita mengenai kemerdekaan, ada yg berpuisi. Sewaktu sampai disitu, seorang anak muda sedang menyampaikan ucapannya dengan penuh bersemangat dan keyakinan diiringi dengan laungan “takbir” oleh orang sekitarnya. Lihat dengan lebih dekat lagi, rupanya bebarapa NGO bergabung buat sambutan ambang bersama di Dataran MBI juga. Sempat bertanya dengan orang disitu, katanya mereka mulakan di Masjid sebelah Hospital Ipoh dengan aktiviti kerohanian disana, kemudian mereka berjalan menuju ke dataran dan pusing datarn dn akhirnya duduk kumpul di satu sudut di menaran jam. Daripada duduk di sound speaker yang mana jantung dedup dedap bagai nak luruh. Baik duduk disini tengok ramai jugala orang, ada pelbagai bangsa. Mereka pun dalam keadaan terkawal. Sambil itu, mata mencari-cari juga jikalau ada kenalan boleh juga buat bersembang.. Alhamdulilah, ketemu juga akhirnya. Bertemu dengan sahabat lama . Akh Luqman Zakaria yang mana akan belajar ke Mesir 6Jun ini flightnya. Semoaga selamat man.  Jam menunjukkan 11.55 mlm menunggu detik jam 12. Kumpulan ini bergerak menuju ke Menara Jam. Tepat jam 12, percikan Bunga api,bunyi mercun, bunyi hon dan banyak lagi. Itu adalah daripada manusia yang hadir. Tetapi lain pula di menara Jam, laungan “MERDEKA’ dilaungkan kemudian diiringi dengan bacaan doa. Jika tidak silap, yang membaca doa itu adalah Ust Abu Bakar Husin.  Kemudian diakhiri dengan laungan Takbir. Allah bertuah juga ada pada mala mini, xpernah tengok suasana malam ambang merdeka di luar selalunya di sekolah dulu ajer.

Pelbagai ragam dan aktiviti yang mereka jalankan, ada yang jalankan aktiviti yang membuang masa dan tidak mendatangkan faedah. Dan alhamdulilah, ada NGO yang jalankan aktiviti yang diisi dengan aktiviti-aktiviti bermanfaat dengan menerapkan nilai-nilai kemerdekaan yang sebenar. Tidaklah kemerdekaan itu diisi dengan hiburan yang melalaikan dan aktiviti sosial berleluasa dan boleh membawa kepada kemaksiatan. Nauzubillah.. Semoga Perak Lebih makmur dan ditadbir dengan kepimpinan yang baik serta diurus dengan mengikut syariat Islam. Insyaallah. 

Khairol Najib Hashim
Dataran MBI,Ipoh.
30 ogos 2012

No comments:

Post a Comment